Greenhornbooks

Naslagwerken

bilbliografie-platjpg-for-web-normalHonderddertig-jaar-KM-20120218Pagina032jpg-for-web-normalHonderddertig-jaar-KM-20120218Pagina036jpg-for-web-normalRoest, F.C.

HONDERDDERTIG JAAR KARL MAY: BIBLIOGRAFIE (1882-2012)

Honderddertig jaar Karl May in Nederland en België : de eerste Nederlandstalige bibliografie (1882-2012) met ca 1100 afbeeldingen / door Frits Roest. – Steenbergen : De Karl May Vereniging, 2012. – 206 p. : gekl. afb. ; 30 cm. – uitgegeven ter gelegenheid van May’s honderdste sterfdag ; met uitgebreide registers.

De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) was verreweg de meest prominente auteur van het avontuurlijke reisverhalengenre en hij wordt zelfs nu, honderd jaar na zijn dood, nog gelezen. Ook in Nederland is het werk van Karl May door de decennia heen erg populair geweest. Dit heeft geresulteerd in een grote hoeveelheid verschillende uitgaven. Als resultaat van jarenlang onderzoek is er nu de eerste uitvoerige bibliografie van de Nederlandstalige uitgaven van Karl May’s werk.

De bibliografie is uitgevoerd op royaal formaat (A4), telt 206 bladzijden en is volledig in kleur gedrukt, met ca. 1100 illustraties van alle boeken. Naast beschrijvingen van de talloze uitgaven uit de periode 1882-2012 bevat deze bibliografie veel aanvullende wetenswaardigheden over uitgevers, vertalers/bewerkers en illustratoren, door onderzoek vastgestelde dateringen, niet eerder vertoonde afbeeldingen uit het Schoonderbeekarchief en een hoofdstuk over de achtergronden van de bewerkingen van de 50-delige reeks Spectrumpockets.

Prijs; leden 30 euro, niet-leden 35 euro.


 

1882-2013-1jpg-for-web-normal1882-2013-2-kljpg-for-web-normal1882-2013-2-zwjpg-for-web-normalRoest, F.C.

DE NEDERLANDSTALIGE KARL MAY UITGAVEN 1882-2013

Lulu, uitgeverij, 3e druk, 2013. Paperback, 86 pagina's, full colour, of zwart-wit.

Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

Totaal overzicht van alle tot op dit moment bekende Karl May uitgaven in de Nederlandse taal. Veel info over b.v.; drukken, uitgevers, variaties, jaargangen, etc. Handig formaat, om b.v. mee te nemen naar markten, beurzen en antiquariaten.

Prijs kleurenuitgave; leden 20 euro, niet-leden 25 euro. - UITVERKOCHT (nog 1 licht beschadigt exemplaar voor 10 euro)

Prijs zwart-wit uitgave; 10 euro


 

JCO1-2jpg-for-web-normalOosterbaan, J.C.

EEN KETTING VAN BOEKEN

Velzen, van, Uitgeverij, Krabbendijke, 2e druk, 2000.  

Full Colour omslag (ill. Rien Poortvliet) met harde kaft, met linneneffect en leeslint.

Bevat 147 zwart/wit illustraties, voornamelijk van titelpagina's, als ook van een aantal andere interessante details. Daarnaast bevat het een kleurkatern van 24 pagina's met 82 illustraties in kleur van 110 boeken. Het formaat is 24,5 bij 17 cm, 272 pagina's, waarvan 248 pagina's gedrukt op 90 grams opdikkend romandruk en 24 pagina's op 135 grams kunstdrukpapier. Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

De Karl May-verzamelaar Joan C. Oosterbaan (1928-2008) schreef een boek over de vanaf 1890 in Nederland uitgegeven Karl May boeken. Het boek heeft een bibliografisch karakter. Boeken van 40 Nederlandse Karl May uitgevers worden successievelijk beschreven. Deze boekbeschrijvingen worden aangevuld met gegevens over de bron en met een korte opgave van de inhoud. Hiernaast bevat het boek tal van wetenswaardigheden over het verzamelen van boeken in het algemeen en van de Nederlandse Karl May boeken in het bijzonder. Het boek geeft o.a. prijsindicaties zowel van zeldzame antiquarische delen als van de meer gangbare. Na de bibliografie van Van Diggelen & Steinmetz een tweede -en ik mag wel zeggen- zeer geslaagde poging om tot een overzicht te komen van de in het Nederlands(ch) verschenen Karl May boeken.

Prijs;

Voor leden van de Karl May vereniging; 7,50 euro.

Niet-leden betalen 12,50 euro.


 

JCO2jpg-for-web-normalOosterbaan, Joan C. &  Roest, Frits C.

KARL MAY'S BONANZA VAN BOEKEN BIJ BECHT         

Velzen, van, Uitgeverij, Krabbendijke, 1e druk, 2002.

Full Colour omslag met harde kaft, met linneneffect en leeslint.

200 pagina's, met vele z/w en kleuren illustraties.

Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

Dit boek geeft een heldere kijk op de verschillende uitgaven bij uitgeverij Becht en de talloze varianten. De historie van de Becht uitgaven met de voorlopers van Mij.Nl en van Goor komen natuurlijk ook uitgebreid aan de orde. Onmisbaar bij de datering van de diverse uitgaven.

Prijs; leden 7,50 euro, niet-leden 12,50 euro.


 

JCO3jpg-for-web-normalOosterbaan, J.C.

KARL MAY - BOEKEN ZOEKEN IN ALLE HOEKEN

Velzen, van, Uitgeverij, Krabbendijke, 1e druk, 2005.

Full Colour omslag met harde kaft, met linneneffect en leeslint.

200 pagina's, met vele z/w en kleuren illustraties.

Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

Citaat J.C. Oosterbaan; De Karl May-boekenverzameling die op dit moment mijn boekenkast siert is het resultaat van tientallen jaren lang zoeken, kijken en op het juiste moment toetasten. Op zo'n vijf tot tien boeken/titels/drukken na is mijn verzameling compleet, althans op dit moment. Want bij Karl May ben er je als verzamelaar nooit zeker van dat dit niet van de ene op de andere dag kan veranderen. Plotseling kunnen nieuwelingen opduiken: nieuwe titels of nieuwe onbekende drukken, die de rust verstoren, maar de verzamelpret verhogen.............. Wie lust heeft volge mij bij mijn boeken zoeken in alle hoeken, waarbij de 21 zeldzaamste Karl May-boeken in Nederland voor de spanning zorgen. Bilthoven, 2004, Joan C. Oosterbaan.

Prijs; leden 7,50 euro, niet-leden 12,50 euro.


 

JCO4jpg-for-web-normalOosterbaan, Joan C. &  Roest, Frits C.

KARL MAY - DE VERSCHREVEN SCHRIJVER

Velzen, van, Uitgeverij, Krabbendijke, 1e druk, 2006.

Full Colour omslag met harde kaft, met linneneffect en leeslint.

248 pagina's, met vele z/w en kleuren illustraties.

Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

De bewerking en receptie van de Karl May boeken in Nederland.

Citaat J.C.Oosterbaan; er is, naar mijn mening, geen schrijver uit de 19e eeuw wiens boeken zo intensief “bewerkt” werden en met wiens teksten zo “geknoeid” is, als Karl May.  De interessante, leerzame en spannende boeken werden bij ons vaak gedegradeerd tot wel leesbare maar wat onbenullige avonturenromannetjes……….. Zeer interessant boek, smakelijk geschreven, met veel “oerteksten” en achtergrond info.

Prijs; leden 7,50 euro, niet-leden 12,50 euro.


 

JCO5jpg-for-web-normalOosterbaan, Joan C. &  Roest, Frits C.

Lezen Leren - Colportageromans - De Vijf van Karl May

Oftewel Vrijwel Vergeten Verhalen en Hun Bekroning.

Velzen, van, Uitgeverij, Krabbendijke, 1e druk, 2009.

Full Colour omslag met harde kaft, met linneneffect en leeslint.

173 pagina's, met vele illustraties.

Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

Oplage slechts 150 exemplaren, inmiddels bijna allemaal verkocht.

Zeer interessant boek over de colportageromans in het algemeen, maar van de vijf van Karl May in het bijzonder.

Prijs; leden 20 euro, niet-leden 25 euro.


 

1jpg-for-web-normal1bJPG-for-web-normal
2jpg-for-web-normal2bJPG-for-web-normal
3jpg-for-web-normal3bJPG-for-web-normal
4jpg-for-web-normal4bJPG-for-web-normal
 

Roest, F.C.

VERGETEN AVONTUUR
Geïllustreerd overzicht van de in onze taal vertaalde 19e-eeuwse avonturenromans 3e druk, 2012

dl. 1: Aimard-Dumas, pp. 1-160
dl. 2: Eden-Meister, pp.161-312
dl. 3: Melville-Zschokke, pp. 313-438
dl. 4: Schrijvers van Vergeten Avontuur, korte biografische notities en
registers van alle titels, uitgevers, bewerkers, illustratoren in Vergeten Avontuur, pp. 439-541.

A4 formaat, delen 1-3 zijn volledig in kleur gedrukt, deel 4 in zwart-wit. ISBN 978-90-79728-08-4.

Aan het einde van de 19e eeuw bereikte het genre van de avonturenroman zijn hoogtepunt. In ons land verscheen toen werk van een kleine 200, in overgrote meerderheid buitenlandse, schrijvers.
Hiervan zijn slechts enkelen thans nog bekend (Hector Malot, Karl May, Robert Louis Stevenson, Jules Verne). De veelheid aan onbekende verhalen, die nauwelijks herdrukt zijn, vormt een vergeten erfgoed, dat door de Karl May Vereniging geïnventariseerd is onder de projectnaam 'Vergeten Avontuur'.

Deze inventarisatie omvat ca. 1200 titels van 173 verschillende auteurs (en dus niet van de bovengenoemde, waarvoor reeds bibliografieën bestaan), die verschenen bij 469 verschillende uitgevers. Resultaten van deze studie, in de vorm van uitgebreide, volledig in kleur geïllustreerde overzichten (uitgavegeschiedenis, dateringen met verantwoording), zijn vastgelegd in 3 delen overzichten.

Het vierde deel bevat uitgebreide informatie over de schrijvers, een alfabetische lijst van alle titels, registers van boekenseries, uitgevers, bewerkers/vertalers en illustratoren.

Prijs; leden 80 euro, niet-leden 85 euro.

Losse delen kosten 30 euro (m.u.v. deel 4, deze kost 10 euro).

Ook nog een gebruikte set te koop voor 50 Euro.


 

Hector-Malot-voorplatjpg-for-web-normalMalot-voorbeeld-1JPG-for-web-normalLeon Monné en Frits Roest

DE NEDERLANDSTALIGE UITGAVEN VAN HECTOR MALOT, EEN BIBLIOGRAFISCHE CATALOGUS.

Het werk van Hector Malot heeft in ons land een ongekende populariteit gekend. De eerste druk van Alleen op de wereld verscheen in 1880 en sindsdien zijn er vele honderden uitgaven geweest. Zelfs nu wordt dit boek nog steeds uitgegeven. Hiernaast zijn er nog 14 andere titels van Malot in het Nederlands vertaald, die deels in de vergetelheid zijn geraakt. De Karl May Vereniging geeft nu een volledig overzicht uit van al deze uitgaven, op A4 grootte, volop met kleurenfoto’s geïllustreerd, 126 bladzijden en voorzien van uitgebreide registers.

Deze catalogus presenteert van alle edities en drukken de relevante bibliografische informatie, waarbij wordt stilgestaan bij de bronnen die voor datering hebben gediend. Bovendien zijn vrijwel alle besproken uitgaven geïllustreerd met foto’s van de voorzijde/rug van het boek en de titelpagina plus eventuele titelplaat.

In deze uitgave zijn de 276 verschillende uitvoeringen van Alleen op de Wereld per bewerking gerangschikt. Ruim driekwart hiervan zijn afkomstig van een tiental bewerkers: Gerard Keller, het echtpaar Bloemink, De Zeeuw, Hans van den Aardweg, Verschuur, Francine Schregel-Onstein, Hetty van den Heuvel, Heleen Kernkamp-Biegel, Rosemarie Panis en August Willemsen. De overige waren eenmalige uitgaven, waaronder ook stripverhalen.

De 14 overige titels van Malot, die in het Nederlands zijn vertaald, hebben in totaal tot 27 boeken geleid.

Een selectie van ‘Varia’ besluit de catalogus. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod: teksten die niet in boekvorm zijn verschenen, geluidsdragers (grammofoonplaten, muziekcassettes, luisterboeken), video (lichtbeelden, (bioscoop)films, tv, videocassettes, dvd), toneel en musical.

De auteurs
Leon Monné is al jarenlang bezig met het verzamelen en onderzoeken van het Nederlandstalige werk van Malot, terwijl Frits Roest kenner is van het 19e eeuwse vertaalde avonturenboekengenre.
Deze uitgave is er in twee uitvoeringen, de eerste is volledig in kleur, de tweede in zwart-wit met achterin een kleurenkatern met de platten van alle boeken in kleur.

Prijzen;

45 euro voor de kleuren uitgave. - UITVERKOCHT

25 euro voor de zwart-wit uitgave met kleurenkatern.

15 euro voor een werkexemplaar van de zw uitgave met een los kleurenkatern.

Leden van de Karl May vereniging krijgen 5 euro korting op bovengenoemde prijzen.


 

1882-2014jpg-for-web-normalRoest, F.C.

DE NEDERLANDSTALIGE KARL MAY UITGAVEN 1882-2014 - UITVERKOCHT

Lulu, uitgeverij, 4e druk, 2014. Paperback, 88 pagina's, full colour.

Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

Totaal overzicht van alle tot op dit moment bekende Karl May uitgaven in de Nederlandse taal. Veel info over b.v.; drukken, uitgevers, variaties, jaargangen, etc. Handig formaat, om b.v. mee te nemen naar markten, beurzen en antiquariaten.

Prijs; leden 20 euro, niet-leden 25 euro. - UITVERKOCHT


 

26EEN OVERZICHT VAN IN HET NEDERLANDS UITGEGEVEN KARL MAY STRIPBOEKEN

2010 - De boekenhalte, 22 pag., paperback.

Prijs 5 euro

1882-2009-1jpg-for-web-normal1882-2009-3jpg-for-web-normalRoest, F.C.

DE NEDERLANDSTALIGE KARL MAY UITGAVEN 1882-2009

Lulu, uitgeverij, 2e druk, 2009. Paperback, 78 pagina's, full colour.

Verkoop t.b.v. de Nederlandse Karl May vereniging.

Voor het eerst een boekje met het totaal overzicht van alle tot op dit moment bekende Karl May uitgaven in de Nederlandse taal. Veel info over b.v.; drukken, uitgevers, variaties, jaargangen, etc. Handig formaat, om b.v. mee te nemen naar markten, beurzen en antiquariaten.

Prijs; leden 20 euro, niet-leden 25 euro. NOG 1 EXEMPLAAR!


 

25Roest, F.C.

DE NEDERLANDSTALIGE KARL MAY UITGAVEN 1882-2007

Lulu, uitgeverij, 1e druk, 2007. Paperback, 80 pagina's, full colour.

 

UITVERKOCHT

23Roest, F.C.

KARL MAY COMPLEET - deel 2

Eigen beheer, 1e druk, 2007. Paperback, 42 pagina's, full colour.

Overzicht van de uitgaven tussen 1950 & 2007

Prijs; 10 euro. NOG 2 EXEMPLAREN!

24Roest, F.C.

KARL MAY COMPLEET VOOR VERZAMELAARS - 2004

Eigen beheer, 1e druk, 2004. Paperback, 76 pagina's, full colour.

Overzicht van de uitgaven tot 2004


UTVERKOCHT

22Oosterbaan, J.C. & Roest, F.C.

KARL MAY VERZAMELAARS COMPENDIUM 2000

Eigen beheer, 1e druk, 2000. Paperback, 52 pagina's, full colour.

Hier begon voor velen het echte verzamelen mee! Voor het eerst een boekje met het totaal overzicht van alle tot op dat moment bekende Karl May uitgaven in de Nederlandse taal. Veel info over b.v.; drukken, uitgevers, variaties, jaargangen, etc. Handig formaat, om b.v. mee te nemen naar markten, beurzen en antiquariaten.

Prijs; 25 euro. NOG 2 EXEMPLAREN!

VAjpg-for-web-normalSchrijvers-VAjpg-for-web-normalRoest, F.C. & Feij, C.

VERGETEN AVONTUUR & SCHRIJVERS VAN VERGETEN AVONTUUR

Uitgegeven in eigen beheer, 258 pag., A4 formaat, met zeer veel kleuren illustraties, 1e druk, 2008. Overzicht van de vertaalde negentiende eeuwse avonturenromans. Van Aimard t.m. Zobeltitz, met zeer veel info over titels, drukken en uitgevers.
& Uitgegeven in eigen beheer, 71 pag., A4 formaat, 1e druk, 2008.Bijlage bij Vergeten Avontuur.

BEIDE UITVERKOCHT

Alleen nog een gebruikte set te koop voor 25 Euro.